Laman blog ini dimiliki dan dikendalikan sepenuhnya oleh Laila Mukhtar Management. Untuk sebarang pertanyaan mengenai kursus dan pakej dobi yang ditawarkan sila email ke info@lailamukhtarmanagement.com

Monday, January 25, 2010

Tadi saya jumpa dengan 1 of the tokey kedai dobi. I help him set-up laundry shop. Memang dia beli machines dengan saya, tapi washer yg capacity kecil (7kg) dia beli yang domestic punye (means yang guna kat rumah). 'Susah la Cik Laila pakai domestic machine. Bila I check betul-betul, kebanyakkannya tak bersih. Kena basuh 2 kali baru bersih. Air pakai banyak and kalau basuh comforter it takes about 1 1/2 hours baru bersih'.
Sama juga dengan peserta saya yang dah buka. 1 pakai iron yang kat rumah dan 1 pakai industrial iron. Pun benda yang sama. Gosok pakai iron biasa lambat, lepas tu susah nak licin.
Terus terang saya memang kurang menggalakkan menggunakan domestic machines. Kita berniaga. Memang mesin tu murah but rugi dari segi air, letrik, sabun dan masa la. Kalau dah beli takpe la, gunakan as a back-up. Takut-takut mesin rosak ke apa ke.
Sebab tu masa kursus saya cakap, saya hanya memberitahu kepada semua peserta apa yang patut diberitahu but terpulang kepada pengusaha untuk menentukannya.
But whatever it is, the sales is picking-up. Means good la. They use the marketing tools i gave them.