Laman blog ini dimiliki dan dikendalikan sepenuhnya oleh Laila Mukhtar Management. Untuk sebarang pertanyaan mengenai kursus dan pakej dobi yang ditawarkan sila email ke info@lailamukhtarmanagement.com

Thursday, January 22, 2009

SEMBANG DOBI-KHIDMAT PELANGGAN/KHIDMAT KAUNTER

Salam,

Now I nak bercerita pasal 1 kes. Kes yg saya sendiri hadapi. Me as a customer. 1 day I went to this 1 laundry shop (no name to be mention here) nak hantar baju kurung for dry cleaning. I masuk kedai tu sorang pun tak de, semua bz buat kerja kat dalam and the best part is loceng pun tak de nak tekan. So dekat 5 minit juga la I melangut kat situ. Pada hal pekerja dia kehulu kehilir nih. Tak tau la sebab I chantekz and ‘chomelz’ sangat ke sampai dorang tak nampak. After 5 min baru la sorang pekerja dia perasan I tengah berdiri. So she came (without a smiling face), ambil baju dan buka resit. Once done I just walk out without say thank you (nk ckp tq kena ikhlas). 3 days after that I came back to collect my baju kurung and the same thing happen. Berdiri dekat 5 minit baru the same girl keluar and again with no smile on her face. Ambil resit frm me, collect my baju kurung from inside and bring it to me. Show me the resit for the payment. So masa nak bayar sempat juga la I beramah mesra dgn pekerja tu, I said to her…’GIRL AM PAYING YOU WITH MY MONEY HERE, CAN YOU PLEASE SMILE COZ MY MONEY IS ACTUALY FOR YOUR SALARY’. Baru la dia senyum (mcm kena paksa). Lepas that incident I pergi juga la lg sekali dua and the same thing happen. Lepas tu koser la kan nak pegi dh. Eh aku bayar its not free service.

So what am trying to say here is, kebanyakkan usahawan kurang memberi penekanan di khidmat pelanggan/khidmat kaunter. Seperti yg selalu saya tekankan pelanggan sekarang semakin bijak. You treat them well they will be loyal to you, but kalau kita layan dia macam endah tak endah they will never come back. Kalau dpt pelanggan macam I tak pe coz I tak reti nak control mulut, tak puas hati cakap terus. Kalau yg jenis tak komplen tau-tau tak hantar baju dah and the worst kalau yg sampai kan kat org lain ‘ko jangan pergi kedai tu, service tah apa-apa’ macam mana? Sebab tu selalu saya ckp pd peserta kursus saya kalau boleh ambil 2 pekerja. Sorang pekerja am (tukang gosok or buat kerja-kerja kat belakang) dan sorang supervisor. Supervisor ni juga la yg jaga kaunter. So bila nk ambil supervisor ambil lah yg manis, ramah, tau macam mana nak layan pelanggan dan tahu macam mana nak selesaikan masaalah ketika berhadapan dgn pelanggan. Buat baik dgn pelanggan ni penting sbb kadang2 kita tak tau mungkin bila ada masalah pelanggan sejuk skit bila kita selalu baik dgn dia. Masa saya kerja dulu ada 4 5 pelanggan kalau dtg kedai nak saya sendiri yg layan (macam eerrkk..perlu ke PA founder Dr Clean layan pelanggan??!!) tp saya buat juga sbb seronok bekerja. Its all abt you doing thing with fun at the same time.

Banyak pengalaman yg saya hadapi sepanjang berkhidmat dgn Dr Clean. Baik dengan pekerja dan juga pengalaman. Sampai tak tau nak kategorikan yg mana nak nangis yg mana nak gelak. So keep on check for my latest story utk menjadi panduan bersama.

cheers